wtorek, 23 października 2012

Kurczak w piwie z rozmarynem

Danie z mikrofalówki nr 1.
Ponieważ danie to robimy w kuchence mikrofalowej pamiętajcie o zasadach jej bezpiecznego  użytkowania:
 http://pl.wikipedia.org/wiki/Kuchenka_mikrofalowa

Kurczak w piwie z rozmarynem

Przygotuj :
naczynie żaroodporne albo jakieś głębsze np. miskę z grubego szkła ( naczynie musi być wytrzymałe na wysokie temperatury) 

Składniki:
Celowo nie podaje ilości bo to zależy głównie od wielkości naczynia jakim dysponujemy i rozmiaru naszej kuchenki. Radze dodawać składniki tak na oko (np. jak mamy duże naczynie to podwójną pierś i całe piwo)

- piwo zwykłe jasne pełne lub np.karmi jak kto woli
- pierś z kurczaka
- rozmaryn najlepiej świeży
- przyprawy np. sól, pieprz , papryka co kto lubi ja dodaje również odrobinę curry.
- jak macie ochotę na coś słodszego to odrobina miodu nie zaszkodzi

Przygotowanie:
Pierś myjemy ,kroimy w paski .Do naczynia sypiemy preferowane przez  nas przyprawy (potrawy z mikrofalówki są bardziej aromatyczne więc trzeba uważać żeby nie przesadzić) mieszamy i obtaczamy w nich kurczaka niech chwilkę postoi , następnie pomalutku wlewamy piwo , dodajemy rozmaryn i odstawiamy  na co najmniej godzinę.  Naczynie wkładamy do mikrofali , na najwyższą moc i około+ /- 20 minut w mojej to zajmuje tyle czasu .Jak nie znacie możliwości kuchenki to radze ustawić  na 15 minut i sprawdzać w czasie gotowania tak po 10 min. jakie  mięso jest w środku,  jak po 15 min kuczka jest jeszcze w środku  różowy to ustawcie  na kolejne 10 min.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz