wtorek, 23 października 2012

Kurczak w piwie z rozmarynem

Danie z mikrofalówki nr 1.
Ponieważ danie to robimy w kuchence mikrofalowej pamiętajcie o zasadach jej bezpiecznego  użytkowania:
 http://pl.wikipedia.org/wiki/Kuchenka_mikrofalowa

Kurczak w piwie z rozmarynem

Przygotuj :
naczynie żaroodporne albo jakieś głębsze np. miskę z grubego szkła ( naczynie musi być wytrzymałe na wysokie temperatury) 

Składniki:
Celowo nie podaje ilości bo to zależy głównie od wielkości naczynia jakim dysponujemy i rozmiaru naszej kuchenki. Radze dodawać składniki tak na oko (np. jak mamy duże naczynie to podwójną pierś i całe piwo)

- piwo zwykłe jasne pełne lub np.karmi jak kto woli
- pierś z kurczaka
- rozmaryn najlepiej świeży
- przyprawy np. sól, pieprz , papryka co kto lubi ja dodaje również odrobinę curry.
- jak macie ochotę na coś słodszego to odrobina miodu nie zaszkodzi

Przygotowanie:
Pierś myjemy ,kroimy w paski .Do naczynia sypiemy preferowane przez  nas przyprawy (potrawy z mikrofalówki są bardziej aromatyczne więc trzeba uważać żeby nie przesadzić) mieszamy i obtaczamy w nich kurczaka niech chwilkę postoi , następnie pomalutku wlewamy piwo , dodajemy rozmaryn i odstawiamy  na co najmniej godzinę.  Naczynie wkładamy do mikrofali , na najwyższą moc i około+ /- 20 minut w mojej to zajmuje tyle czasu .Jak nie znacie możliwości kuchenki to radze ustawić  na 15 minut i sprawdzać w czasie gotowania tak po 10 min. jakie  mięso jest w środku,  jak po 15 min kuczka jest jeszcze w środku  różowy to ustawcie  na kolejne 10 min.





Dania z mikrofalówki

Witam dziś chciałam poruszyć temat gotowania w kuchence  mikrofalowej. Wiem, że dla  większości z was dania z mikrofalówk kojarzą się z jakimiś ohydnymi i chemicznymi wyrobami o składzie który może rozszyfrować tylko alchemik , albo używacie jej tylko do podgrzewania potraw lub wręcz stanowi nieużywany element kuchennego wyposażenia . Ja pochodzę z domu w którym mikrofala została zutylizowana przez  mamę, która traktowała ją  jak największe zło i zatruwacza potraw który tylko czyha na domowników aby otruć ich swoim tajemniczym mikrofalowym promieniowaniem . Dlatego długie lata miałam jedynie sporadyczne kontakty z tym rodzajem kuchenki , a już sama myśl o tym ,iż  w tym diabelstwie można coś ugotować sprawiała , że po plecach przechodził mnie zimny dreszcz.

Wszystko zmieniło się jednak z chwilą gdy wyszłam za mąż , a owa kuchenka była jednym z pierwszych prezentów jakie otrzymaliśmy i przez długi czas była jedynym wyposażeniem naszej małej kuchni . Stanęłam więc pewnego dnia przed wyborem albo nauczyć się w tym czymś gotować albo dalej będziemy jeść na ciepło tylko grzanki z serem i zupki chińskie. Okazało się, że gotować  w tym się da, dania są zaskakująco smaczne i szybkie w przygotowaniu ,udało mi się nawet opracować system gotowania makronu i ryżu .

Postanowiłam więc zamieścić kilka przepisów na pyszne jedzenie z mikrofali rekomendowane dla :
-studentów
-ludzi bez możliwości ugotowania czegoś w czym innym (np. na wakacjach ,biwakach itd.)
-  i dla tych którzy nie boją się eksperymentów .

Mam nadzieje , że wam się spodoba tym bardziej ,że większość to moje autorskie przepisy .
                                                                                                        Smacznego !